CARILLON "UNESCO" Immaterieel Erfgoed

Help mee ons erfgoed in stand te houden en stort jaarlijks 10,00 op NL31 RABO0153 8125 91 t.n.v. Stichting "Het Venloos Carillon" 

Welkom bij stichting "Het Venloos Carillon".

De gemeente Venlo heeft sinds 1959 een, door de burgers geschonken, carillon. Het carillon is ondergebracht in de toren van de dekenale Martinuskerk en bevindt zich op een hoogte van ca. 45 meter. De klim naar het carillon telt 207 treden. Het spreekt natuurlijk voor zich dat het uitzicht in de open toren fenomenaal is!
Aanvankelijk telde het instrument 48 klokken en transponeerde het een kleine terts omhoog (Es1). In 1999 is er een actie op touw gezet om het carillon te renoveren en uit te breiden naar de werkelijke klank: een carillon op basis van de zwaarste luidklok (C1).
Het carillon is in zijn geheel gegoten door Koninklijke Klokkengieterij Petit & Fritsen uit Aarle-Rixtel in de jaren 1952,1959 en 1999. Vier luidklokken, met de slagtonen C-Es-F-G, spelen mee in het instrument, alle andere klokken hangen stil en worden tot klinken gebracht als aan de klepeldraad getrokken wordt; m.a.w. als de toets in het klavier wordt ingedrukt. De C-klok, de zwaarste klok, weegt 2381kg. De omvang van het instrument is 53 klokken, bijna vier en een half octaaf, en behoort daarmee tot een van de grootste carillons in Europa.

       

         De grootste klok van bijna 2400kg               Zijaanzicht boven de cabine