CARILLON "UNESCO" Immaterieel Erfgoed > De Martinustoren
 
 

De Martinustoren

De Martinuskerk in Venlo is op 13 november 1430 ingewijd. Nadien zijn er nog wel enkele uitbreidingen geweest en in 1610 kreeg de kerk zijn huidige vorm. Drie torens hebben deze kerk door de eeuwen gesierd. De eerste ging ten onder aan de gevolgen van een aardbeving terwijl de tweede toren door oorlogsgeweld (november 1944) ten onder ging. De huidige toren is in ruim twee jaar tijd opgebouwd en kwam gereed in 1953. Boven de hoofdingang werd aan de buitenzijde van de kerk een monumentaal hardstenen relif aangebracht, dat Martinus zittend te paard voorstelt. Hier leest u meer over de Martinuskerk.


Voormalig Torenuurwerk:

restaurateur Piet Verstraten bij het Martinus torenuurwerk

Nadat het jarenlang in de torenhal van de kerk heeft gestaan, is het torenuurwerk van de St. Martinuskerk sinds 2009 weer teruggeplaatst maar nu n de kerk, want het mag gezien worden! 
In de persoon van Piet Verstraten uit Mill is een uitstekende restaurateur gevonden. Hij heeft ruim 250 uur aan de restauratie besteed! Ook de klokslagen zijn te horen, weliswaar niet meer op de zware luidklok maar op een tweetal kleine historische klokjes, zodat ook deze functie van het uurwerk te zien n te horen is. Het uurwerk loopt overigens precies gelijk!
Het uurwerk, dat waarschijnlijk in Duitsland is gemaakt door de firma Weule en in 1952 aangebracht in de Martinustoren, heeft slechts kort gefunctioneerd. Vanwege o.a. de lange ijzeren staven in de overbrenging naar de wijzerplaten n door de temperatuurverschillen door het jaar heen (ijzer zet uit en krimpt in bij warmte en koude) liep het uurwerk zo onnauwkeurig dat de bevolking er gauw schoon genoeg van had! Kort daarna is er een elektrische installatie gekomen die het uurwerk aandreef. Tegenwoordig is alles computergestuurd.


Een blik op een mooie luisterplaats: het 'rosarium'
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Venlooscarillon.eu © 2012, content by marcelsiebers.nl |