CARILLON "UNESCO" Immaterieel Erfgoed > Nieuws > Actueel Nieuws
 
 

Actueel Nieuws

Ode aan David Bowie

Op zaterdag 16 januari brengt beiaardier Wilbert Berendsen een ode aan popicoon David Bowie die afgelopen zondag overleed. Berendsen brengt onder meer Life on Mars en Space Oddity. Het idee voor de ode aan Bowie is geïnspireerd door de Utrechtse stadsbeiaardier die eerder deze week een ode aan Bowie bracht. De werken worden tussen 12:00 en 13:00 gespeeld.

Nieuwe voorzitter Stichting Het Venloos Carillon

Guus Lina geeft voorzittershamer over aan Cecile Beusker

Stichting Het Venloos Carillon heeft een nieuwe voorzitter. Na bijna 10 jaar neemt advocaat Guus Lina afscheid van de organisatie die zich inzet voor beheer en behoud van het bijzondere instrument. Cecile Beusker zal de voorzittersfunctie van Lina overnemen. Het bestuur van de stichting heeft zich de laatste jaren stevig moeten inspannen om de kosten voor onderhoud en het wekelijks bespelen van het carillon veilig te stellen. Voor de komende jaren wil de stichting zich hard maken voor een betere toegankelijkheid van de Martinustoren en uitbreiding van de activiteiten. Zo moet een van de grootste beiaards van Europa weer van en voor de Venlonaren worden.
 

Bestuur
Het bestuur van Stichting Het Venloos Carillon bestaat momenteel uit: Cecile Beusker (voorzitter) Jos Caubo (secretaris), Toon Boermans (penningmeester), Peter Freij (algemeen bestuurslid) en Marcel Tabbers (algemeen bestuurslid). Marcel Siebers, de stadsbeiaardier, is als adviseur aan de stichting verbonden.

 

Krantenartikel

Betreft artikel:  De noodklok luidt nu pas echt. 3 jan 2014
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dit artikel over het Venlose Carillon heeft bij mij een gevoelige snaar geraakt.
Wat mag Venlo zich gelukkig prijzen met een van de belangrijkste beiaarden van Europa !
Vele historische steden zouden zich de vingers aflikken met deze sfeermaker op hoog niveau.
Juist de zaterdagse concerten met zijn sprankelende  klanken , uitgestrooid over de stad door meester beiaardier Marcel Siebers, zijn van grote betekenis geworden voor de inwoners en bezoekers van de stad.
College, burgers en ondernemers, we laten het met z’n allen hopelijk niet gebeuren dat op dit unieke instrument in de toekomst alleen nog maar door een emotieloze computer gehamerd gaat worden ?
Als ondersteuning van dit krantenartikel mag ik verwijzen naar
You tube: “Venloos carillon 50 jaar in 2009”.
 
Wiel Hermans  Venlo

  Proef op nieuwe speeltijd
Tot het einde van dit jaar zal het carillon spelen van 12.00 tot 13.00 uur op de zaterdagen.
De stichting 'Het Venloos Carillon' hoopt hiermee een (nog) groter publiek te bereiken. 

Ludieke Actie van 'Kerkesträötje' Winkeliers 

Een schitterend initiatief van de winkeliers in de Grote Kerkstraat om de Stichting Venloos Carillon te steunen. De Festiviteit vond plaats op zaterdag 14 september en werd ondersteunt door een extra concert op het carillon om 12.00 uur door de stadsbeiaardier. De opbrengst voor de stichting was: €750,-

zie hieronder de flyer:


Venloos Carillon laat bezoekers Venlo vanuit de hoogte zien

NB De reportage van de Stadsomroep is hier te zien.
Venlo – Met ingang van zaterdag 4 mei start de Stichting Venloos Carillon met een nieuwe activiteit, waarbij Venlonaren en bezoekers van de stad eenmaal per maand gelegenheid krijgen om boven in de toren van de St. Martinuskerk te genieten van het uitzicht over de binnenstad, in combinatie met het luisteren naar het zaterdagmiddagconcert van stadsbeiaardier Marcel Siebers.
Hoewel de vrolijke carillonklanken elk uur over de Venlose binnenstad worden uitgestrooid, is er wekelijks alleen op de zaterdagmiddag tussen 14.30 en 15.30 uur een echte live-bespeling van het carillon in de St. Martinustoren. ‘Je hoeft echt geen kenner te zijn om het verschil tussen de automatische en de handmatige bespeling te kunnen horen. Bij de automaat worden alle noten even hard aangeslagen, terwijl je als beiaardier live natuurlijk elke nuance kunt aanbrengen die bij het betreffende stuk hoort’, zegt stadsbeiaardier Marcel Siebers. Omdat hij steeds vaker de vraag kreeg of het niet mogelijk was een keer het bespelen van het Venloos Carillon live te mogen bekijken en beluisteren, stelde Siebers onlangs het bestuur van de Stichting Venloos Carillon voor om eenmaal per maand de toren open te stellen voor bezoekers. ‘Uit veiligheidsoverwegingen limiteren we het aantal mensen dat tijdens een bezoek met mij mee naar boven klimt tot acht personen’, aldus Siebers. ‘En omdat we nu eenmaal een armlastige Stichting zijn, vragen we per bezoeker tien euro. Daarvoor kan hij of zij niet alleen genieten van een uniek uitzicht over Venlo en tegelijk luisteren naar een privé carillonconcert, maar is men ook voor een jaar ‘Vriend van het Venloos Carillon’.
Aanmelden
Omdat de Stichting Venloos Carillon veel belangstelling verwacht voor deze unieke mogelijkheid om de toren én het carillon te kunnen bezichtigen, is aanmelden bij stadsbeiaardier Marcel Siebers noodzakelijk. Dit kan telefonisch via 06-27265138 of per e-mail info@marcelsiebers.nl. Bezoek is mogelijk op de 1ste zaterdag van de maand en is gemaximeerd tot acht personen per keer. Let op de aankondiging in de krant of informeer bij de beiaardier. Het bezoek duurt, exclusief de klim naar boven en beneden, één uur. Aanvang beklimming: 11.45 uur!
Meer informatie bij Stichting Venloos Carillon (Marcel Siebers, beiaardier), tel. 06-27265138.
Geplande zaterdagen 2014:
1 februari
1 maart
5 april
3 mei
7 juni
5 juli
6 september
4 oktober
1 november

Nieuwe Luisterplaats

Voortaan kunnen luisteraars comfortabel genieten van het carillonspel op het dakterras van restaurant De Kluis in de Klaasstraat met een prachtig zicht op de toren!

Bijzonder concert in de zomerserie op zondag 21 juli 2013

In het kader van de zomerconcerten op het Venloos Carillon speelt op zondag 21 juli om 14.30 Arie Abbenes een concertante carillonbewerking van de opera "Dido en Aeneas" van Henry Purcell. Luisterplaats is het Rosarium waar Phili Abbenes als verteller opereert tussen de gespeelde werken.

De andere twee Rosariumconcerten zijn óók zeker de moeite waard:
Op 11 augustus speel de 'Staatsbeiaardier' van Nieuw Zeeland: Timothy Hurd
en op 25 augustus speelt het "Groninger Carillon Duo".

De twee zaterdagconcerten van 27 juli en 17 augustus worden verzorgd door Marcel Siebers en Dr. Jürgen Buchner (universiteit-beiaardier van Würzburg, D).

Zie verder onder concerten

Wordt dit de toekomstige beiaardier van Venlo?


Op 5 januari 2013 mocht de kleinzoon van de stadsbeiaardier, Merlijn (4 jaar), een keertje kijken wat opa elke week in Venlo op de zaterdag bezighoudt. Hij vond het 'kei heftig' en 'vet gaaf'!

Toren toegang ook voor publiek?

De stichting 'Het Venloos Carillon' gaat stappen ondernemen om te kijken wat er precies moet gebeuren om de toren toegankelijk te maken voor publiek. Er wordt gewerkt aan een offerte om e.e.a. in kaart te brengen. Binnenkort is daar meer informatie van te verwachten

Trektocht langs Martinus-Carillons in planning

Samen met beiaardier Frank Steijns heeft stadsbeiaardier Marcel Siebers het plan bedacht om een carillon-concert-dag te organiseren via de steden: Weert, Venlo, Cuijk en wellicht Tiel. Alle 4 kerken zijn Martinuskerken en uitgerust met een carillon. Bezien wordt ook of een deel van het traject afgelegd kan worden per boot.

Krantartikel: Zoemaar

(klik voor PDF download)
Een voorbeeld waarop het carillon kan inspringen op een lokale gebeurtenis. De dialectband 'Zoemaar' speelde 's avonds het slotconcert. Bij de samenkomst in de pastorietuin klonk tot ieders verrassing enkele bekende nummers. (Zie het eerste deel van het verslag)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Venlooscarillon.eu © 2012, content by marcelsiebers.nl |