Activiteiten

» Bespelingen
» Zomerconcerten
» Torenbeklimming

Wilt u meer leren het ontstaan en de historie van het Venloos Carillon? Lees hier de geschiedenis.

Activiteiten > Zomerconcerten

Tijdens de maanden juli en augustus worden er zomerconcerten georganiseerd, waarbij verschillende nationale en internationale beiaardiers het Venloos Carillon zullen bespelen.

Zondag 16 juli | 14:30u – 15:30u
GERDA PETERS (NL)

Geboren en getogen in het centrum van Haarlem zijn beiaard- en orgelklanken Gerda Peters met de paplepel ingegoten. Gerda is aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam afgestudeerd voor orgel en kerkmuziek. Vervolgens heeft zij met goed gevolg het staatsexamen piano afgelegd. In 2008 slaagde zij voor haar diploma Master of Music in Carillon aan de Nederlandse Beiaardschool (NBS) te Amersfoort. Gerda Peters is vaste organiste van de St. Pancratiuskerk te Sassenheim, stadsbeiaardier van Almere, Beverwijk en Voorburg. Zij vervangt regelmatig collega beiaardiers en geeft door heel Nederland en in het buitenland concerten.

Zondag 23 juli | 14:30u – 15:30u
MARCEL SIEBERS (NL)

Marcel Siebers leerde op zijn 7e piano spelen. Hij studeerde aan het Arnhems Conservatorium en de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort. Siebers schreef verschillende composities voor diverse instrumenten en ensembles. Enkele van zijn beiaardwerken zijn internationaal in de prijzen gevallen. Hij gaf reeds vele beiaardrecitals in Europa en in de Verenigde Staten. In 2008 ontving hij de Cultuurprijs van Cuijk en in 2009 kreeg hij een onderscheiding voor 40 jaar kerkmusicus. Marcel Siebers is full time musicus en werkzaam als beiaardier voor de gemeente Cuijk en Venlo, kerkmusicus aan de  Willibrorduskerk te Mill en pianodocent.

Zondag 30 juli | 14:30u – 15:30u
ROSEMARIE SEUNTIËNS (NL)

Rosemarie Seuntiëns is geboren in Klokkendorp Asten. Ze studeerde klassiek piano aan het Brabants Conservatorium en beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort bij Arie Abbenes. Momenteel is Rosemarie beiaardier van Asten, Eindhoven, Helmond, Oirschot, Roermond én Venray. Al deze banen bieden haar veel muzikale uitdaging en culturele mogelijkheden. Naast vele optredens in Nederland verzorgde Seuntiëns concerten in België, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Noorwegen, Portugal, Tsjechië en maakte verschillende concertreizen naar de VS. Met als doel het instrument beiaard te promoten bij een groot publiek ontwikkelde Rosemarie 'Roaming Bells'. Een vernieuwende concertformule voor reizende beiaard met gevarieerde muziek van barok, klassiek, jazz tot house in gedurfde combinaties met orkest, artiesten en solo-instrumenten.

Zondag 6 augustus | 14:30u – 15:30u
ELS DEBEVERE (B)

Els Debevere studeerde piano en orgel aan het Stedelijk Conservatorium te Oostende. In 1997 begon ze met een studie beiaard aan de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn te Mechelen. Sinds 2005 is ze stadsbeiaardier van Nieuwpoort. Debevere was één van de voornaamste stuwende krachten achter het grensoverschrijdend beiaardfestival ‘De hemel als concertzaal’. Met dit festival werden jongeren aangemoedigd om kennis te maken met de beiaard door samenwerking met onder meer ballet en tango. ‘Con Carillon Novus Portus’ is de titel van de cd die Els uitgebracht heeft ter gelegenheid van haar 10 jaar stadsbeiaardier van Nieuwpoort en de restauratie van de beiaard.

Zondag 13 augustus | 14:30u – 15:30u
POVL CHR. BASLEV (DK)

De Deen Povl Chr. Balslev is sinds 1985 organist. Hij studeerde in Amsterdam bij professor Hans van Nieuwkoop en volgde daarna diverse masterclasses. In 2003 behaalde hij het carillondiploma aan de ‘The Nordic school of carillon’ in Løgumkloster, waar hij inmiddels ook zelf les geeft. Balslev componeert onder meer voor kerkorgel, carillon, theater en film. Tijdens zijn concert in Venlo zal hij een aantal klassieke filmthema’s ten gehore brengen. Sinds 2002 is hij muzikaal leider van ‘Cantor og Carilloneur’ in Our Lady´s church en stadsbeiaardier van het Deense Svendborg.

Zondag 20 augustus | 14:30u – 15:30u
JÜRGEN BUCHNER (D)

Dr. Dr. Jürgen Buchner studeerde rechten in Würzburg en katholiek kerkelijk recht in Straatsburg en Rome, theologie in Londen en Lampeter, evenals musicologie en muziekpedagogie in Milton Keynes en Würzburg. Zijn muzikale opleiding was aan de Brigham Young University in Provo in de VS in orgel en op de Royal beiaard school 'Jef Denyn' te Mechelen. Hij werkt als advocaat voor het Bisdom Würzburg en als diaken voornamelijk op de kathedraal in Würzburg. Hij is beiaardier van de Beierse Julius-Maximilians-Universiteit Würzburg met een leeropdracht voor carillon en beiaardier van Geisa, Herrenberg, Buchen en Rockenhausen.

Over Stichting "Het Venloos Carillon"

"UNESCO" Immaterieel Erfgoed

Stichting "Het Venloos Carillon" zet zich in voor het instandhouden van het Venloos Carillon. Deze doelstelling valt in het actuele beleidsplan uiteen in de volgende onderdelen:

  1. zorgen voor draagvlak bij politiek en burger
  2. zorgen voor een betere toegankelijkheid van de Martinustoren
  3. zorgen voor een aantrekkelijk programma van bespelingen van het carillon

 

 

Steun de stichting

Help mee ons erfgoed in stand te houden en stort jaarlijks €10,00 op NL31 RABO0153 8125 91 t.n.v. Stichting "Het Venloos Carillon".

Gemeente Venlo

 

Contact

Postadres: Seinestraat 84, 5912 LE Venlo

Bezoekadres: Grote Kerkstraat, 5911 CG Venlo

E-mail: via formulier